Subscribe via RSS Feed

Isteria folderului “CON”

Circula pe net diverse mesaje, conform carora un programator a descoperit faptul ca in windows nu se poate crea un folder cu numele “con”. (in alte variante apare un indian ca fiind marele “descoperitor”). Ei na! Si ce-i cu asta daca nu se poate crea? Aici intervine mintea creatoare a celor care trimit astfel de mesaje: “E ceva ciudat si inexplicabil!…la Microsoft,nimeni din echipa nu a putut explica de ce se intampla asta!”
Deci aia de la Microsoft nu stiu nimic de treaba asta, dar daca google-esti internetul sunt cam 1 milion de explicatii legat de asta si de restul folderelor care nu se pot crea AUX, PRN, NUL, COM1, COM2, COM3, COM4, LPT1, LPT2, LPT3. V-o prezint pe prima:

Acesta defapt este un feature apropiat de unix. Driverele DOS sunt accesibilie ca fisiere normale, conceptul de totul-este-un-fisier. CON este echivalentul /dev/tty, NUL este /dev/null, COM# este /dev/ttyS#, LPT# este /dev/lp# si CLOCK$ corespunde lui /dev/rtc (PRN este un alias pentru LPT1, AUX este COM1). Astfel fiecare character device poate fi deschis asa; device’urile de tip block sunt numite de la A: la Z: ; Pseudo-char-devices (drivere are trebuie/trebuiau incarcate ca drivere dar nu sunt character devices, ex: EMM386, HIMEM.SYS,etc) au caractere interzise (gen “*”) pentru a nu fi afisate unui user. In DOS1 (care a introdus CON,NUL,PRN,AUX) nu existu directoare, adica un fisier nu stia ca este intr-un folder:). Pentru backward compatible aceste character devices trebuie sa existe in fiecare folder.

btw: Un character device driver transfera date direct spre (si de la) un user la un process.

Cam asa sta treaba, iar daca tineti neaparat sa faceti un folder cu numele de mai sus procedati in felul urmator:

1: run->cmd
2: md \\.\c:\con
Pentru a sterge acest director, folositi rd \\.\c:\con (altfel nu va merge).

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: DepeNet, Stiati ca?, tutoriale it

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. soul2soull says:

  este adevarat nu merge creat nici cu litere mici nici cu litere mari
  de ce ? Numai microshi.-ul stie ori esista vre-un folder ascuns care face parte din sistem si care are o comand apentru a bloca crearea de foldere cu acest misterios nume ” con “

 2. soul2soull says:

  si nici in exe sau txt nu merge sa creezi con nu poate fi folosi

 3. hapko says:

  folderul con nul etc poate fi sters cu unlocker

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.