Subscribe via RSS Feed

Ce browser sa folosesc?

browser

Ce browser ar trebui sa folosesc la navigarea pe internet?

Se pare ca nu prea multi isi pun intrebarea asta din moment ce sunt atatia utilizatori de Internet Explorer 6, in zilele astea cand Firefox 3 e ca si lansat (beta4), Internet Explorer 8 e si el pe teava(beta1), iar Opera 9.26 a castigat multi utilizatori. Evident ca mai sunt si cei care “indragesc” acest browser si se despart greu de el (nu prea inteleg de ce… dar e treaba lor).

Ce trebuie sa cauti la un browser? Pai in primul rand viteza de incarcarea a paginilor, apoi securitatea si nu in ultimul rand existenta extensiilor si a add-on-urilor in vederea personalizarii.

Cei de la go4it au facut cateva teste, la care au “participat ” cele mai importante browsere in momentul de fata: Internet Explorer 7, Firefox 3 Beta 3, Firefox 2, Opera 9.26.

Ierarhia este următoarea:

  1. Firefox 3 Beta 3 – 17242.8ms (+/-11.8%) – rezultate complete
  2. Safari 3.0.4 – 21051.6ms (+/-9.4%) – rezultate complete
  3. Opera 9.26 – NA (explicaţia mai jos) – rezultate complete
  4. Firefox 2 – 37484.2ms (+/-5.1%) – rezultate complete
  5. Internet Explorer 7 – 80872.8ms (+/-2.2%) – rezultate complete

Firefox 3 este cel mai rapid browser de Windows, graţie noii versiuni a motorului de randare Gecko (1.9) de care dispune. Este chiar cu mult mai rapid decât Firefox 2. Safari a fost destul de aproape de Firefox 3, însă a trebuit să se mulţumească cu locul 2, aşa cum se mulţumeşte deocamdată cu o cotă de piaţă foarte mică pe Windows.

Locul 3 îl merită Opera. Asta chiar dacă browser-ul norvegian nu a trecut toate testele de JavaScript la care a fost supus şi din această cauză nu i-a putut fi calculat un timp mediu de încărcare a paginilor. Însă, ţinând cont de rezultatele individuale ale testelor pe care le-a făcut, timpii obţinuţi îl clasează undeva după Safari, dar înainte de Firefox 2.

Firefox 2 este abia al patrulea, dar la mare distanţă de Internet Explorer 7. Mai bine spus Internet Explorer este mult mai lent decât toate celelalte browsere. În acest test, cu cele 80872.8ms, Internet Explorer este de peste 4 ori mai lent decât Firefox 3, cu ale lui 17242.8 ms.

Personal folosesc Firefox pentru extensiile si add-on-urile lui dintre care de departe se detaseaza Firebug

Tags: , , , , , , , ,

Category: Firefox, Software, WebTools, Windows

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.