Subscribe via RSS Feed

Freeware – Picasa, Paint.net, Gimp

Prezentam in urma cu cateva zile 2 dintre softurile free de editare / vizualizare imagini, Irfanview si Xnview.

Revin acum cu cateva detalii despre alte 3 softuri extrem de populare si bineinteles ca tot gratuite. Primul este Picasa, program cumpărat de Google în urmă cu aproximativ 3 ani. Picasa oferă un mod diferit de afişare a directoarelor cu imagini, sub forma albumelor. Acest mod a fost adoptat recent şi de Microsoft care l-a implementat în programul Windows Live Photo Gallery, inclus în Windows Vista, dar disponibil şi pentru XP. Ca funcţii de editare şi organizare a imaginilor, Picasa nu străluceşte însă lasă impresia unui program care a urmărit de la bun început o abordare diferită faţă de managerele clasice de fotografii.

picasa.jpg

Google încearcă să facă din el un instrument care să se integreze cu toate serviciile online (proprietatea Google) care au de a face cu imaginile. Din Picasa imaginile pot fi incluse în posturile blogurilor de pe Blogger, pot fi urcate pe serverele Picasa Web pentru a fi share-uite online şi pot fi trimise pe mail bineînţeles folosind Gmail. Programul se poate descarca de aici: download

Ca editoare de imagini se remarcă Paint.NET şi GIMP. Paint.NET are de partea sa interfaţa simplă şi ergonomică ceea ce-l face uşor de intuit de către toţi utilizatorii. Ştie să lucreze cu layere, dispune de funcţie nelimitată de undo şi numeroase efecte pentru stilizarea imaginilor plus majoritatea tool-urilor caracteristice editoarelor de imagini.

paint-net.jpg

De partea cealaltă, GIMP este văzut de mulţi ca alternetiva OpenSource la Photoshop. Adevărul este că nu se compară cu puternicul program al celor de la Adobe, însă este poate cel mai complex program de editare grafică gratuit. GIMP este o aplicaţie mai complexă decât Paint.NET, ceea ce nu îl recomandă utilizatorilor lispsiţi de experienţă în acest domeniu.

gimp.jpg

Paint.net de poate descarca de aici si Gimp v2.4.4 de aici.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Software

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.