Subscribe via RSS Feed

THERA – Sfarsitul unei civilizatii

Acum circa 3500 de ani, in urma a ceea ce geologii numesc “cea mai mare eruptie a tuturor timpurilor“, harta lumii a fost schimbata. Efectele eruptiei vulcanului grecesc Thera au acoperit o suprafata vasta, schimband chiar si forma bazinului Marii Mediterane.

Lipsa ramasitelor umane si a obiectelor metalice sau a altor bunuri demonstreaza ca locuitorii insulei Santorini au evacuat insula inainte de producerea eruptiei. Civilizatia minoica, caci despre aceasta este vorba, a disparut in urma acestui dezastru. Chiar si migratia acestora de pe insula Santorini nu a fost de ajuns, deoarece efectele eruptiei (valurile tsunami, modificarea temperaturii datorita degajarii cantitatilor mari de gaze) le-au distrus flota – principala sursa de venit si culturile.

Geologii sustin ca eruptia vulcanului Thera poate fi comparata cu explozia simultana a mai multor bombe atomice. O alta eruptie puternica, dar aproximativ de 4 ori mai slaba decat cea a Therei, a avut loc in anul 1883 – vulcanul Kracatau (Indonezia).

Oare noi am supravietui unui astfel de dezastru???

Tags: , , , , , , ,

Category: imagini, Stiati ca?

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.