Subscribe via RSS Feed

Sfantul Andrei – Ocrotitorul Romaniei

In ziua de 30 noiembrie Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sfantul Andrei.

Fiul lui Iona, era originar din Betsaida, localitate situata in provincia Galileea. Sfantul Andrei a fost, mai intai, ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul, iar dupa botezul Domnului a devenit ucenicul lui Iisus, la recomandarea Sfantului Ioan Botezatorul. El a fost martor la botezul Domnului, iar Evangheliile ii mai mentioneaza prezenta la inmultirea painilor si dupa invierea lui Lazar.

Pornind sa implineasca porunca Domnului, aceea de a propovadui Evanghelia, Sfantul Andrei a ajuns in teritoriile locuite de geto-daci, si mai exact in Dobrogea de azi, Scythia Minor (Scitia Mica) de atunci, fiind primul ucenic al lui Iisus care a ajuns pe teritoriul tarii noastre.

Pe langa traditiile cu semnificatie religioasa, au mai fost pastrate si multe traditii populare mai vechi cum ar fi Dionisiacele Campenesti ale tracilor si Saturnaliile romanilor.

Semnificatia acestei sarbatori difera de la o regiune la alta. De exemplu, in Bucovina se numeste Noaptea Strigoilor si se crede ca in aceasta noapte “umbla strigoii” ca sa fure “mintile oamenilor“, “mana vacilor” si “rodul livezilor“. Tinerii se camuflau si ungeau cu mujdei de usturoi usile si ferestrele caselor, pentru a se feri de fortele malefice. Fetele aduceau cate 3 capatani de usturoi, le puneau intr-o covata care trebuia pazita de o femeie batrana la lumina lumanarii. Dimineata, covata cu usturoi se scotea in curte, era jucata de un flacau si usturoiul era impartit participantilor.

Sfantul Andrei a fost crucificat din ordinul guvernatorului roman Aegeas, insa nu a fost batut in cuie ci a fost legat pe cruce pentru a i se prelungi suferinta. Sfantul Apostol Andrei a murit ca martir la 30 noiembrie 60, in timpul imparatului roman Nero.

Tuturor celor care poarta numele de Andrei sau Andreea va urez La multi ani, multa sanatate si multa fericire!

Tags: , , ,

Category: Stiati ca?

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Mugur says:

  Acest Sfant a trait pe vremea lui Isus si a fost unul din apostolii lui Isus.
  Deci nu avea cum sa fie:
  “Pornind sa implineasca porunca Domnului, aceea de a propovadui Evanghelia, Sfantul Andrei a ajuns in secolele VII-VI i.e.n. in teritoriile locuite de geto-daci, si mai exact in Dobrogea de azi, Scythia Minor (Scitia Mica) de atunci, fiind primul ucenic al lui Iisus care a ajuns pe teritoriul tarii noastre.”
  Scuze daca v-am deranjat cu mentiunea mea.
  Cu stima
  Mugur

 2. Argento says:

  corect. ms de sesizare Mugur
  :)

 3. andrey91 says:

  nici nu stiam mai nimic despre acest sfant Andrei

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.