Subscribe via RSS Feed

mascotele campionatelor europene

Italia 1980, “Pinoccio”

Prima mascotă a fost cea de la EURO 1980 din Italia, numită “Pinoccio”. Semăna cu băieţelul de lemn al lui Gepeto. Avea nasul lung, în culorile steagului ţării gazdă, pe cap avea un coif pe care era scris “Europa 80” şi cu mîna dreaptă ţinea mingea de fotbal.

Franţa 1984, “Peno”

Mascota oficială a EURO 1984 a fost “Peno”, cocoşul, simbolul ţării gazdă, Franţa. Pe piept, în partea stîngă, avea inscripţionat numărul 84. Costumul său era asemănător cu cel al echipei naţionale a Franţei: şosete roşii, şort alb şi tricou albastru

Germania 1988, “Berni”

Numele mascotei Euro Cup 1988 este “Berni”, un iepuraş gri. Germania de Vest a fost gazda competiţiei cîstigată în acel an de către Olanda. Mascota era o figură din desene animate care execută o figură din fotbal. Berni purta un tricou negru şi pantaloni roşii. De asemenea, mascota avea cîte o bandă albă la fiecare încheietură a mâinilor şi o bandană albă în jurul urechilor. Era încălţat cu adidaşi de fotbal.

Suedia 1992, “Rabbit”

Mascota EURO 1992, “Rabbit”, era un iepure care loveşte o minge de fotbal. Purta un tricou şi un pantalon galben care aveau în ambele părţi cîte o dungă albastră. Ca şi mascota Germaniei, Rabbit avea cîte o bandă galbenă la fiecare încheietură a mâinilor şi o bandană galbenă în jurul urechilor. Atunci cînd loveşte mingea se pot vedea ghetele de fotbal pe care acesta le poartă. Culoarea şosetelor era galbenă cu dungi albastre.

Anglia 1996, “Goliath”

Englezii au ales un leu pentru a fi mascota competiţiei din 1996. “Goliath” ţinea sub mâna dreaptă mingea de fotbal. Purta un tricou alb şi un şort albastru. În picioare avea ghete de fotbal alb cu negru. Leul avea culoarea portocalie.

Olanda si Belgia 2000, “Benelucky”

Benelucky a fost creat pentru a exemplifica unitatea dintre ţările gazdă, Olanda şi Belgia. Mascota a fost făcută după modelul unui leu. Culorile naţionale ale celor două ţări se regăsesc în aspectul mascotei: are coama în cinci culori: albastru, alb, roşu, galben, negru. De asemenea, are corniţe şi coadă de drac. Numele, “Benelucky”, a fost ales pentru a ura mult noroc tuturor participanţilor.

Portugalia 2004, “Kinas”

“Kinas” a fost inspirat din Quinas, o parte importantă a steagului portughez. Kinas este îmbracat în culorile naţionale, tricou roşu cu dungi galbene şi şort verde cu dungi galbene, este zîmbitor în timp ce loveşte o minge de fotbal.

Austria si Elvetia 2008, “Trix and Flix”

Cele două mascote oficiale ale UEFA 2008 au fost numite după cum a decis publicul din cele două ţări, prin vot.
Opţiunile erau:
1. Zagi şi Zigi
2. Flitz şi Bitz
3. Trix şi Flix
Ultima variantă a strîns 36,3% dintre voturi.
“Sînt convins că cele două mascote şi numele lor vor deveni o parte importantă a întregului eveniment”, a spus Christian Mutschler, directorul turneului pentru Elveţia.

sursa: Gazeta sporturilor

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: DepeNet, imagini, Stiati ca?

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. petronel says:

    Am si eu o mare rugaminte daca aveti mascota de la Manchester United

    Va rog sa mi-o trimiteti si mie pe adresa care am mentionato mai su

    Multumesc :)

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.