Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Freeware – Eliminarea dublurilor de fisiere cu CloneSpy

Dintre persoanele pe care le cunosc si care utilizeaza PC-uri, extrem de putine pastreaza oordine a datelor pe hard disc. Daca PC-urile acestora sunt conectate la Internet dezordinea atinge proportii mai mari. Fisierele sunt redescarcate pentru ca nu au fost mutate in directoare, care la rândul lor nu au fost structurate pe categorii. Spatiul disponibil pe hard disc le este intotdeauna critic, si este mai mic decat ar avea nevoie pentru a instala un nou program. Toate aceste probleme se pot rezolva usor prin apelarea la o unealta care gaseste dublurile de fisiere. Oricum pana la urma tot este nevoie de o interventie umana pentru sortarea datelor, dar sa nu uitam, cu putina organizare poti economisi mult timp.

Programul CloneSpy (www.clonespy.com) a fost conceput pentru detectarea dublurilor de fisiere si odata cu eliminarea lor pentru eliberarea spatiului de pe hard disc. Dublurile gasite vor avea acelasi continut indiferent de numele dat fisierului de data crearii sau de locatie. Chiar mai mult, programul poate detecta (intr-o anumita masura) versiunile noi ale programelor (cu aproximativ aceeasi marime). Pentru utilizatorii incepatori, care nu sunt siguri de fisiere pe care pot stearge fara a cauza o eroare a sistemului de operare sau o eroare la programele rulate, exista alternative. CloneSpy scaneaza hard discul si reda utilizatorului o lista cu fisierele detectate fara a le inlatura. Utilizatorul incepator are acces la un mecanism care indica dublura care ar trebui inlaturata. Programul poate fi utilizat si pentru a scana baza de date stocata pe CD-uri (metoda prin care la fisierele scanate sunt calculate sume de control) pentru a o compara cu datele existente pe hard disc. Astfel vei putea elimina spatiu de pe hard disc care poate fi folosit pentru a stoca date mai noi.

Pe hard disc-ul meu directorul care a continut cele mai multe dubluri a fost cel cu melodii (de ordinul sutelor – GB de date ) si am fost uimit cand am vazut fisiere cu aproximativ acelasi nume in acelasi director. Pentru cei care isi salveaza melodiile pe CD-uri programul se dovedeste a fi extrem de util. Poti verifica daca una din noile melodii care urmeaza sa le scrii exista in baza de date cu alt nume. Programul este mic, aproximativ 600 KB si ruleaza pe sisteme Windows 98se/ME/2000/XP si Windows NT 4.0. Trebuie decomprimat dintr-o arhiva zip si nu trebuie instalat. CloneSpy este usor de folosit, chiar daca la inceput nu vei intelege comenzi precum [Clear Pool] sau [Make CSC]. Programul functioneaza astfel: adaugi directorul care urmeaza a fi scanat prin comanda [Add Folder] in prima caseta denumita [Pool 1] si apesi butonul [Start Scanning]. Optiunile care sunt implicit setate vor determina redarea clonelor din directorul scanat. Daca doresti sa compari un director cu cel inrodus anterior, va trebui sa-l adaugi pe al doilea in caseta [Pool 2] si sa modifici modul de lucru pe [Both Pools]. Optiunea [Make CSC] are rolul de a generera un fisier care contine o suma de control pentru un anumit director denumit CSC (CloneSpy Checksum). Acesta va putea fi comparat in cazul in care directorul sursa al lui a fost inlaturat (cazul CD-urilor), prin introducerea lui in caseta a treia si modificarea pe modul de lucru [Pool 1 + CSC]. Optiunea [Preselect Files] se dovedeste foarte utila daca exista multe dubluri, iar modul [Longer Dir Path] s-a dovedit cel mai util in cazul meu. Lista cu rezultatele scanarii nu este prea bine organizata (pe placul meu) si a trebuit sa apelez la o stergere manuala a fisierelor in momentul detectarii.

clonespy1.jpg

Recomand programul CloneSpy tuturor celor care se confrunta cu probleme de spatiu, pentru ca enervantul „Disk Cleanup” din Windows nu va rezolva nici 10% din problemele aparute si care, in plus, te va deranja si in momente critice. Acesta este doar o solutie temporara si incurajez orice utilizator sa mentina o structura si o ordine cât mai mare, nu numai pe hard disc, ci si in viata de zi cu zi.

Programul poate fi descarcat de aici: download

Tags: , , ,

Category: Software

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. look says:

  ia sa vad…..
  cum se descurca

  poate o eventuala contributie la acest site e “necesara” :)))

 2. tuska gh. says:

  Am facut proba de stergere a dublurilor odata -nimic. Am incercat a doua oara -tot nimic.
  La ce folos sa mi le doar gaseasca?, si trebuie sa le sterg manual. Eu va recomand tuturor cu multa caldura
  “Duplicate File Finder” de la adresa http://www.tucows.com/preview/373411
  Personal l-am incercat si-mi place

 3. Nu e chiar asa. Programul a fost conceput special pentru acest comportament, adica sa te intrebe la fiecare fisiere gasite ca dubluri, pe care vrei sa il/le stergi. Exista in schimb (si asta nu ai vazut) posibilitatea setarii initiale a lui sa stearga automat toate dublurile gasite dupa un criteriu (de exeplu pe cele mai vechi) chiar inainte de a incepe scanarea. In felul asta se elimina “munca manuala”. Asadar programul nu doar le gaseste, ci le si elimina exact asa cum ii zici tu sa faca. In ceea ce priveste “Duplicate File Finder” o sa arunc o privire si asupra lui si daca merita poate o sa scriu si despre el, poate chiar comparativ cu clonespy

 4. cristy says:

  >:d< unde gasesc si eu programul asta de sters dubluri mp3 imi poate zice si mie cineva

 5. jitar petrica says:

  este super ceea ce faceti voi… si anume sa postati pe site anumite programe de care unii chiar au nevoie felicitari sunteti cei mai tari bafta in continuare.

 6. indeepsoft says:

  Incearcă Exact Duplicate Finder
  http://indeepsoft.blogspot.com
  poate îti place cum grupează fișierele ;)

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.