Subscribe via RSS Feed

Cafeaua – licoare magica

Arborele de cafea face parte din familia Rubiaceelor, iar in natura exista peste 80 de specii de arbore de cafea. Din punct de vedere comercial, cele mai importante specii sunt: Arabica si Canephora (cunoscuta si sub numele de Robusta). Cele 2 specii sunt diferite, din punct de vedere chimic, atat calitativ cat si cantitativ, astfel: Arabica este mai bogata in lipide, iar Robusta este mai bogata in cafeina.

De altfel, in urma cercetarilor efectuate s-a descoperit ca in compozitia cafelei pe care noi o bem zilnic ,intra peste 600 de substante, cum ar fi: minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, etc.), lipide, trigliceride, acizi grasi liberi, proteine, aminoacizi, carbohidrati, si bineinteles, cafeina.

Compozitia chimica a cafelei se modifica semnificativ in urma procesului de prajire: o parte din compusi se modifica, altii dispar si altii noi se formeaza.Procesul de prajire incepe cu reducerea umiditatii boabelor verzi, acestea incalzindu-se pana la 160 °C; incalzirea se contiua pana la 240 °C, cand bobul de cafea incepe sa arda.

Boabe de cafea verzi

Molecula de cafeina a fost izolata in anul 1820 de catre chimistul german Ferdinand Runge, dar de la descoperirea ei, oamenii de stiinta sunt inca fascinati de ea.

Exista tot felul de mituri legate de aceasta licoare magica printre care: cafeaua creaza dependenta, creste riscul aparitiei osteoporozei prin eliminarea calciului din organism, poate sa provoace cancer, creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, etc. Ei bine, toate aceste mituri au fost spulberate de diversi cercetatori din intreaga lume, care au demonstrat, in multe cazuri, chiar contrariul. Astfel s-a demonstrat ca, spre deosebire de cocaina, nicotina sau morfina, cafeaua sau mai bine zis cafeina nu creaza dependenta.

Cantitatea de calciu eliminata din organism datorita consumului de cafea este infima; deci cresterea riscului aparitiei osteoporozei din cauza cafelei este un mit fals.

S-a demonstrat ca efectele cafeinei variaza in functie de greutatea corporala, si bauta cu masura ea are efecte benefice asupra organismului: stimulant (imbunatateste atentia si capacitatea de concentrare), antioxidant, protejeaza organismul consumatorilor de alcool de riscul aparitiei cirozei hepatice (ATENTIE!!, nu considerati cafeaua medicament in acest sens), poate actiona ca neuroprotector impotriva morbului Parkinson.

Cafea

Asa ca daca beti dimineata cate o cafea nu vi se poate intampla nimic, poate doar veti avea un pic mai multa energie. :d

Acesta este un articol inspirat de pe www.descopera.ro

Tags: , , , ,

Category: imagini, Stiati ca?

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ceostoy says:

    Beau zilnic 1 -2 cafele ca altfel nu ma pot trezi ;))

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.