Subscribe via RSS Feed

Wolfgang Amadeus Mozart

La 27 ianuarie 1756, la Salzburg, într-o familie de muzicieni, s-a născut Wolfgang Amadeus Mozart. În registrul de botez a fost înregistrat cu numele de Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus.

Numele de Amadeus şi l-a luat pe când era în Italia; acesta este traducerea latină a lui Theophilus (“Iubitorul de Dumnezeu“).

La vârsta de 5 ani, când nici nu ştia să scrie, compune câteva piese care sunt imediat transcrise de tatăl său – Leopold Mozart – violonist în orchestra de la curtea prinţului-arhiepiscop din Salzburg.

În anul 1762, tatăl său decide să îl ducă într-un turneu prin Europa, pentru a-l arăta lumii pe micul geniu. Acest turneu a durat 9 ani, şi a cuprins oraşele: Munchen, Viena, Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris, Londra, Verona, Florenţa, Milano, Roma, Napoli, etc,

Famila Mozart a revenit în Salzburg abia în 15 decembrie 1771, dar dupăîmplinirea vârstei de 16 ani, W.A. Mozart pleacă la Bologna pentru a studia cu Giovanni Battista Martini, un renumit pedagog de arta compoziţiei.

În 1781, după ce a încercat să-şi găsească de lucru la Munchen şi la Paris, W.A. Mozart decide să plece la Viena – capitala muzicii clasice în acea epocă. Aici înregistrează primul mare succes cu opera “Răpirea din Serai“, fiind felicitat de către împăratul Joseph II, care i-a spus: “…o muzică prea frumoasă pentru urechile noastre.”

La 4 august 1782 se căsătoreşte cu Constanze Weber. Au avut împreună 6 copii: Raimund Leopold, Karl Thomas, Johann Thomas Leopold, Theresia Constanzia, Anna Maria, Franz Xaver Wolfgang.

În perioada 1784-1786, Mozart a compus într-un ritm neobişnuit (în medie o compoziţie la fiecare 2 săptămâni), iar dintre piesele compuse în acea perioadă fa parte şi Cvartetele dedicate lui Haydn, opera “Nunta lui Figaro“-inspirată după o comedie a lui Pierre Beaumarchais.

În ultimul său an de viaţă, înainte de a i se agrava boala, Mozart a compu unele din cele mai cunoscute piese ale sale: opera “Flautul fermecat“, concertul pentru pian K595, concertul pentru clarinet K622, şi a început opera “Requiem“.

La 5 decembrie 1791, la Viena, Wolfgang Amadeus Mozart moare la numai 35 de ani, nereuşin să termine “Requiem“-ul. După o scurtă ceremonie funerară la catedrala Stephansdom în Viena, trupul său a fost dus la cimitirul St. Marx.

Operele sale au fost clasificate şi catalogate de către Ludwing von Kochel în 1862 (de unde şi litera K sau KV), “Requiem“-ul având numărul 626.

În scurta sa viaţă, Mozart a compus 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian şi orchestră, 7 concerte pentru vioară şi orchestră, serenade, etc, şi 17 opere, dintre care cele mai cunoscute sunt: “Răpirea din Serai“, “Nunta lui Figaro“, “Don Giovani”, “Cosi fan Tutte“, “Flautul fermecat“.

Tags: , , , , , , ,

Category: Stiati ca?

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.