Subscribe via RSS Feed

Computer-ul si stresul vizual

Utilizatorii care petrec mai mult de 8 ore pe zi in fata computer-ului sunt afectati de “stresul vizual“. Daca sunteti unul dintre aceste persoane si vreti sa stiti daca sunteti afectati de aceasta “boala” a secolului tehnologiei, iata cateva dintre simptome: tensiune la nivelul ochilor, miopie, dureri de cap, modificari ale perceptiei culorilor, dureri musculare la nivelul gatului, umerilor, spatelui si incheieturii mainilor, dureri la nivelul degetelor, oboseala permanenta si scadere a randamentului.

Tensiunea si durerea la nivelul ochilor, senzatia de arsura si de vedere incetosata, senzatia de “nisip in ochi”, iritarea ochilor si inrosirea lor, starile de slabiciune si ameteala ar trebui sa va convinga sa va adresati medicului oftalmolog si sa acordati o mai mare atentie sanatatii dumneavoastra.

Asa arata un ochi obosit:

Iata si cateva sfaturi ale specialistilor : in primul rand, orice persoana care utilizeaza calculatorul mai mult de 2-3 ore zilnic ar trebui sa faca un control oftalmologic amanuntit cel putin odata pe an, iar cei care lucreaza zilnic la calculator mai mult de 5 ore ar trebui sa mearga la oftalmolog cel putin odata la 6 luni.

Daca lucrati la calculator, este bine sa acordati atentie si luminii din incapere. O lumina prea puternica duce, in timp, la aparitia sau intensificarea durerilor oculare. De aceea, trebuie sa incercati sa va amplasati biroul astfel incat fereastra sau sursa de lumina artificiala sa fie pozitionata in partea stanga a biroului, fara “sa bata” pe monitor. Incercati, in timpul lucrului, sa stingeti becurile si lampile puternice si sa trageti jaluzelele, mai ales in timpul zilelor insorite.

Pentru a va asigura un confort ocular maxim ajustati gradul de iluminare a monitorului si intensitatea culorilor.

Asa arata un ochi sanatos:

Este recomandat ca la fiecare jumatate de ora sa faceti o pauza de 5 minute, privind in zare, un pom (verde) sau cerul senin, albastru; cerul innorat are un efect relaxant asupra ochilor. De asemenea trebuie sa incercati sa clipiti mai des pentru a va asigura o mai buna umezire a ochilor, deoarece in fata monitorului clipiti de 4 ori mai putin decat in mod normal.

Tags: , , , ,

Category: DepeNet, Stiati ca?

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Este dificil sa nu stai in fata unui calculator, mai ales daca lucrezi in domeniu si mai esti si pasionat de calculatoare :)
    Cred ca ajung in unele zile sa stau in fata monitorului 16 ore (si nu pe jocuri, ca am renuntat de mult la ele) sau chiar mai mult, iar de cand nu mai fumez nu-mi mai iau nici pauze.
    imi iau acum una de 5 min :)

  2. Lavi says:

    Eu stiu ca traim in secolul vitezei si ca zilele parca au intrat in sac, dar trebuie sa avem grija de noi, de sanatatea noastra.Eu cred ca asta conteaza cel mai mult.
    Multa sanatate!

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.