Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Defragmentarea la indemana oricui

sursa: Ataraxis L.D.

Ai Windows-ul proaspat instalat. Totul merge struna. Dar! Dupa ceva timp, calculatorul tau se va misca din ce in ce mai incet, va porni mai greu iar tu te vei enerva din ce in ce mai tare.

Asta se intampla pentru ca pentru fiecare program, melodie, film sau orice fisier care il copiezi sau il stergi se intampla un fenomen denumit “fragmentare”. Adica se cam face dezordine. Tu nu vezi dezordinea pentru ca Windows-ul are grija sa-ti gaseasca intotdeauna intreg fisierul pe hard dar dedesub se intampla ceva de genul asta:

Presupunem ca avem 5 melodii care tocmai le-ai copiat. Sa le zicem Abba – Melodia 1, melodia 2… pana la Melodia5. Ele sunt frumusel pe hard in felul urmator:

|Melodia1|Melodia2|Melodia3|Melodia4|Melodia5.

Acuma stergi melodia 2 si 4 pentru ca nu ti le plac, si copiezi un film. Pentru economie si pentru ca de regula altfel nu se poate se va intampla in felul urmator:

– stergi meloadia 2 si 4 avand in felul urmator pe disc:

|Melodia1| –spatiu liber –|Melodia3| –spatiu liber– |Melodia 5|

– copiezi un film fain:

Deja ai un film fragmentat. Tu il vei vedea cap-coada dar poate observi la unele filme ca se “agata” pe undeva – lucrul asta se poate intampla si datorita fragmentarii severe.

Exemplul de mai sus e cu 6 fisiere. Acuma gandeste-te ca ai cam 50.000 – 200.000 fisiere pe disc si iti dai seama de ce fragmentarea asta devine un lucru ingrijorator destul de repede. Pentru ca practic, dupa instalarea Windows-ului si a programelor necesare, calculatorul tau ar trebui sa mearga la fel de repede si dupa 4 ani. Dar – datorita fragmentarii – dupa 4 ani un Pentium 4 merge cam ca un Pentium 2. Ca sa nu mai zic cat de repede se uzeaza un hard supra-fragmentat sau cam ce sanse (minime) ai sa mai recuperezi date de pe el in caz ca-l trasneste ceva.

Dar pentru asta s-au “inventat” programele de defragmentare. Si Windows-ul are unul dar e cam slabut.

Jeroen Kessels este un inginer care a facut un program de defragmentare denumit JkDefrag cum nu am mai facut pana acum. Nu are nici o optiune, nimic de configurat, doar ii dai drumul si-ti defragmenteaza si optimizeaza toate discurile. Chiar si flash-ul tau de 1-2 giga pe care ai deja o tona de porcarii.

JkDefrag

JkDefrag Hosted on Zooomr

Programul il iei de aici. Il despachetezi, ii dai drumul si merge. Asta-i tot. Inca iti si arata frumos ce si cum se intampla si chiar poti vedea exact cum si cat de “rau” e fragmentat. Pentru cei din voi mai “avansati” are inca doua fisiere (unul este un screensaver – ca sa-si faca treaba doar cand tu nu ai treaba si unul pentru linie de comanda – sa-l poti programa cand vrei tu sau alte treburi). Merge pe Windows 2000/2003/XP/Vista si chiar este si o varianta pentru Windows X64.

Marfa!!!

P.S. Toate jocurile alea demo si programele shareware care le-ai instalat si ti-au incetinit calculatorul nu se mai scot complet decat cu format :)

Tags: , , , ,

Category: Software

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.