Subscribe via RSS Feed Connect with me on LinkedIn Connect with me on Flickr

Patru programe pentru partitionare

Majoritatea calculatoarelor achizitionate din magazinele de specialitate au preinstalat sistemul de operare Linux. Cum nu multi dintre noi suntem familiarizati cu acest sistem de operare se opteaza pentru variantele uzuale ale Windows-ului, punandu-se accent in special pe Windows Xp. Nu vreau sa fiu gresit inteles, respect ambele sisteme de operare, dar ma inclin si salut Linux-ul. Unde mai pui ca e si Open Source.
Nu vom discuta mai departe despre aceste doua sisteme de operare si de performantele pe care le ofera fiecare, ci va lasam pe dumneavoastra sa faceti aceasta alegere.
Vom patrunde in lumea partitionarilor hard disk-urilor, incercand astfel sa explicam si sa oferim si alte posibilitati de partitionare, formatare, creari de imagini pentru back-up, altele decat cele oferite de sistemele de operare. Este necesar ca mai intai sa intelegem ce inseamna partionarea unui hard disk.

hdd.jpg

Prin partitionarea unui hard disk se intelege impartirea acestuia in locatii de stocare, fiecare avand dimensiuni diferite sau egale. Sectiunile pot fi de doua feluri: sectiuni de boot, numite Primary Partition si Extended Partition, si sectiuni pentru stocarea datelor (Logical Drive). Pe un hard disk se pot crea mai multe partitii de pe care se pot lansa sisteme de operare diferite, existand posibilitatea alegerii sistemului de operare dorit pentru lucru.


Va vom prezenta in continuare diverse solutii de partitionare, creare de back-up sau formatare. Am ales dintr-un numar mare de programe de acest gen doar cateva, care noua, celor din echipa Hit.ro, ne-au atras atentia in mod deosebit. Vom explora in continuare aceste programe si va vom oferi caracteristicile, avantajele si dezavantajele oferite, detalii tehnice, modurile de functionare si operatiile pe care le pot executa.

Partition Magic 8.0

O solutie oferita de catre cei de la Symantec, prin care se pot crea cu usurinta partitii pentru stocarea informatiilor si a sistemelor de operare.
Stocarea fisierelor reprezinta un bun ajutor in organizarea, protejarea datelor si lansarea diverselor sisteme de operare instalate. Programul de baza poate fi rulat din sistemul de operare direct sau din DOS de pe o discheta de boot si ofera posibilitatea crearii de noi partitii, redimensionarea celor existente, combinarea a doua partitii intr-una singura, realocarea sau redistribuirea spatiului liber, verificarea partitiilor pentru depistarea erorilor si posibilitatea remedierii acestora. Programul poate functiona cu ambele modele de hard disk-uri IDE si SCSI, printre altele putand fi adaugate si alte dispozitive externe conectate prin porturile USB sau FireWire.

partition_magic_8_0_1.jpg

Programul beneficiaza de o serie intreaga de facilitati dintre care unele pot fi considerate adevarate avantaje.

Functii disponibile:

– Partitionarea unui singur hard disk in doua sau mai multe partitii
– Asigurarea functionarii mai multor sisteme de operare
– Copierea, mutarea, redimensionarea, impartirea hard disk-ului fara pierderi de date
– Ferestre ajutatoare ce ghideaza utilizatorul pas cu pas in procesul de partitionare
– Copierea fisierelor in partitii Windows si Linux
– Crearea si modificarea de partitii de pana la 300 GB
– Suport USB 2.0, 1.1 si FireWire
– Suport pentru dispozitive externe
– Suport FAT, FAT32, NTFS, Ext2 si Ext3
– Redimensionarea clusterelor in format NTFS pentru cresterea eficientei.

Inclus in program, utilitarul BootMagic permite si ajuta la instalarea mai multor sisteme de operare, creand astfel o trecere facila de la unul la altul.
Pentru functionarea programului este necesara o configuratie normala a calculatorului, programul neavand nevoie de resurse mari. Se poate rula pe calculatoare ce beneficiaza de procesoare incepand de la 150MHz si suporta ca sisteme de operare Windows XP Home Edition/Professional, Windows 2000 Professional, Windows NT WS/Me/98/98SE.

Avantaje Dezavantaje
Suport USB 2.0, USB 1.1 si FireWire si suport pentru drivere externe Aparitia la utilizarea programului a unei erori:

“1513: Bad attribute position in file record.”

Posibilitatea de redimensionare a partitiilor NTFS Probleme la lucrul cu doua partii de tip NTFS
Ferestre ajutatoare de-a lungul intregului proces de partitionare, formatare, redimensionare

Puteti descarca versiunea demo a programului aici.

va urma

Tags: , , , ,

Category: Software, Windows

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. nimeni says:

  E un program de kkt, la varianta free nici nu te lasa sa partitionezi.

 2. ApplyTeam says:

  Mda nice.. interesant program. Eu ma chinuiam sa repartionez un stik de 8g .. nus cine mi la rupt in doua o partitie de 5G si restul.. si ma chiniam sa le reunesc :))
  Dar a trecut cu PartionMagic 8Pro. Licentiat :)

  Stima ApplyTeam!
  P.S.
  Nice Blog.. Tot asa amice :)

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.